31.8.2014

Kun kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa

Olen toistamiseen valmistumiseni jälkeen jäänyt työttömäksi koulutustani vastaavista työtehtävistä. Vähintään viime syksystä alkaen hoitoalan työllisyystilanne on ollut – ainakin subjektiivisesti tarkasteltuna – entistä heikompi. Tilastokeskuksen Työvoimatutkimuksen tuorein julkaisu vahvistaa yleisen työttömyysasteen nousseen vuoden aikana 6,6 %:sta 7,0 %:iin. Hoitoalan työttömyyttä selittänee parhaiten säästöbudjetti, jolla voi kuitenkin olla hyvinkin epäedullisia seurauksia, myös taloudelliseen aspektiin liittyen. En ala tässä sen tarkemmin analysoida yhteiskuntamme ja erityisemmin terveydenhuoltoalan taloudellista tilannetta. Itselleni tämän blogin motiivina on näin alkuun ennemminkin kuvata kokemuksiani uutena sairaanhoitajana.

Viimeisin, määräaikainen työsuhteeni kesti melkein viisi kuukautta. Osasto oli tuttu jo viime kesästä. Uutta oli se, että Valviran armosta saan harjoittaa ammattiani itsenäisesti ja täten harteillani on täysi vastuu ja velvollisuus teoistani. Sairaanhoitajan ammatissa kohtaa aina uusia asioita eikä opittava lopu koskaan. Asetelmana valmistumisen jälkeinen elämä tarjosi konkreettisia asioita opittavaksi ja kehitettäväksi: lääkärinkierrot kaikkine paperihommineen, ajanhallinta, tehtävien delegoiminen, kierron jälkeisen raportin pitäminen (yksittäisen potilaan kokonaisvaltaisen tilanteen hahmottaminen ja sen ilmaiseminen johdonmukaisesti) sekä omaisten ja potilaiden kohtaaminen eräänlaisena ”vastuuhenkilönä” moduulin potilaista. Yrityksen ja erehdyksen, päättäväisyyden sekä kollegoiden tuen ja neuvojen avulla voin lopulta sanoa onnistuneeni kehittämään itseäni entistä parempaan suuntaan. Työkokemuksen myötä koen itsevarmuuteni kasvaneen huimasti, ja voin olla tyytyväinen, etteivät opiskelukavereiden kanssa viime syksynä kuvitellut katastrofiajatukset toteutuneetkaan.

Työttömyys on osaltaan ollut pettymys. Valmistuneena haluaa lähteä valloittamaan maailmaa askel kerrallaan (ei sillä, että minulta puuttuisi nöyryyttä), mutta todellisuus laittaa hieman kapuloita rattaisiin. En kuitenkaan ole antanut pettymyksen tai muiden negatiivisten tunteiden viedä valtaa, sillä loputtoman itsesäälin ja märehtimisen sijaan voin tehdä rakentavia ja positiivisia valintoja. Olen käyttänyt aikaa hyödykseni urheilemalla, valokuvaamalla ja tekemällä asioita, joihin ei muutoin muka riittäisi aika, innostus tai jaksaminen. Lisäksi olen viime aikoina uppoutunut hyvien kirjojen pariin, ja osittain siihen liittyen, pyrkinyt säännöllisempään itseopiskeluun. Itseopiskelu vaatii motivaatiota, mutta kiinnostukseni on sisäsyntyistä ja opiskelun vaatimukset ovat vain omiani.

Rutiinin puute ja sosiaalisten suhteiden väheneminen ovat osaltaan hankalia. Vapaudesta ja omaehtoisuudesta voi nauttia, mutta kaikkea kohtuudella. Toisten käydessä töissä ei välttämättä ole niin helppoa löytää yhteistä aikaa, vaikka vielä vaikeampaa se varmasti on, jos molemmat osapuolet ovat samanaikaisesti vuorotyössä. Onneksi ryhmässä harrastaminen kahdesta neljään kertaan viikossa suo mahdollisuuden kasvokkain tapahtuvalle sosiaaliselle vuorovaikutukselle ja yhdessä tekemiselle - toisinaan jopa onnistumisille. Olin alkanut tunnistaa itsessäni kuuluvuuden tunnetta työyhteisössäni. Se yllätti, mutta tuntui kovin mukavalta. Ajan myötä selvinnee kyseisen osaston sijaistarve, joten paluu samaiselle osastolle ei ole mahdottomuus.

Haaveissani on edelleen työllistyä päivystyshoitotyöhön. Se on intohimoni - jos suomalainen voi asian näin ilmaista. En kuitenkaan torju muita työpaikkoja, sillä tiedän, että kokemus työharjoittelusta päivystyksessä ja viimeisin työsuhteeni sisätautien akuuttivuodeosastolla ovat puolin ja toisin auttaneet vahvistamaan osaamista ja ymmärrystä hoitotyön kokonaisuudesta. Mottoni on, että kaikesta voi oppia.

Mottoni tähän hetkeen: kaikella on tarkoituksensa, ymmärryksestäni riippumatta.

5 kommenttia:

  1. Tosi harmillista, että työttömyys on osunut sun kohdallesi. Hienoa kuitenkin, että osaat pitää huolta hyvinvoinnistasi ja huolehtia ammattitaidon lisääntymisestä omaehtoisestikin. Onko muuten edes keikkatöitä tarjolla? Niitä tein itse, kun silloin edellisen laman aikan olin heti valmistuttuani työttömänä. Vaikka siis olin ajatellut, että keikkatöihin en ainakaan halua, että ne eivät mulle sovi... Mutta niin vaan menin ja yllättäen pystyin niihinkin ja opin yhtä sun toista. Ja työttömyyskorvausta tuli niiltä päiviltä, jolloin ei töitä ollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keikkatöitäkin olen valmis tekemään, mutta tämä aika ei vain ole kovin otollinen työtarjousten puolesta. Itse asiassa opiskeluaikana tein keikkoja muutamassa eri paikassa, joten en koe siihen suurta kynnystä.

      Mitä tulee keikkatöihin, Kuntarekryssä on sellainenkin mahdollisuus, että työnantaja ilmoittaa "keikkakalenteriin" tarpeestaan ja sitten halukas hoitaja voi sen perusteella olla yhteydessä työpaikkaan. Kaikki osastot ym. eivät kuitenkaan hyödynnä Kuntarekryä yhtä aktiivisesti ja monipuolisesti kuin toiset, joten enemmän on luotettava oma-aloitteisuuteen.

      Jonkin verran se vaatii itsetuntoa ja rohkeutta tarttua puhelimeen ties kuinka monennen kerran - ja pahimmassa tapauksessa saada ympäripyöreä vastaus. Toisaalta ei tässä (oikeasti) mitään menetettävääkään ole... Mutta mitä enemmän aikaa kuluu, sitä toivottommammalta alkaa tuntua, vaikka toisaalta järjellä ymmärtää, että kyseessä on vain hetki. Arki on tasapainottelua, että jaksaa innostua tekemään päivästä mielekkään.

      Täytyy laittaa hakemus eteenpäin Tehylle, kun on kuukausi tässä jo tullut täyteen...

      Poista
  2. Tosi mielenkiintoinen blogi sulla ja kirjoitat jotenkin ihanan rauhallisesti ja johdonmukaisesti! Lukaisin sun tekstit yhdellä istumalla. Harmi ettet ole vielä löytänyt mieluista työpaikkaa, varmasti kaltaisellesi upealle hoitajalle löytyy se the paikka! Mulla oli joskus haaveena päivystystyö ja meilahden päivystys (joka on ilmeisen kiva ja opettavainen työpaikka) oli toivelistalla, mutta jotenkin en vaan saanut kiskaistua itseäni vuodeosastolta irti (edes laitettua hakemusta) ja sellaisella työskentelen edelleen. Tosin maa on vaihtunut ja täältä Englannista muuten irtoais päivysduunia helpolla vink vink ;-) Hoitokulttuuri on vaan valitettavasti jymähtänyt osittain Florence Nightingale ajoille...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta ja kiva, kun olet eksynyt blogini lukijaksi! :)

      Vuosi sitten oli aihetta kuskata läheistä Meilahteen ja siellä olikin upeat tilat! Ilmeisesti renoveerattu silloin hiljattain vai olisiko ollut remontti vielä kesken. Ei sen puoleen, että kirjaa on kansiin katsominen, mutta uskon, että Meilahteen on keskittynyt valtava määrä osaamista.

      Oletko hoitokulttuurista huolimatta kuitenkin viihtynyt Englannissa? Miten siellä suhtaudutaan suomalaisen sairaanhoitajan ammattitaitoon?

      P.S. Tsekkaan vielä mitä blogistasi löytyy ;)

      Poista
  3. Meilahti on kyllä todella viehättävä työpaikka ja nyt tosissaan se "Hilton" tornirakennuskin on rempattu! Mä olin aikoinaan töissä vanhassa tornissa ja sitten kolmiosairaalassa mikä on kanssa ihan upouus ja todella high tec laitos. Siellä päivystyksessä on mun tuttuja töissä ja ovat kyllä tykänneet kovasti, sinne taitaa tulla ihan tasaiseen tahtiin paikkoja auki.

    Etenkin nyt tajuaa miten upeat puitteet tuolla ja suomessa muutenkin on, täällä
    Englannissa kun tuskin edes löytyy perusvoidetta osastolta eikä esimerkiksi vaippoja ole kun yhtä avomallia koska ne ovat niin kalliita!

    Suomalaista osaamista ei mitenkään valmiiksi arvosteta ja täällä joutuu käymään kaikenmaailman testit ja antaa näytöt ennenkuin saa edes ojentaa potilaalle pillerin pilleriä. Sain sellaiset varmaan satasivuisen työkirjan johon mun pitää kerätä allekirjoituksia. Sairaaloilla on tosi tiukat säännöt ja ohjeet, omaa harkintaa tai maalaisjärkeä ei juuri arvosteta kuten suomessa. Esimerkiksi täysin järkevän potilaan pöydälle ei missään nimessä voi jättää paracetamolia kippoon vaan kaikki lääkkeet täytyy ottaa hoitajan silmien alla. Eräs kollega neuvoi jopa unohtamaan kaiken mitä on suomessa oppinut jotta uusien tapojen opettelu olisi helpompaa! Kulttuurishokki on kyllä ollut aikamoinen kuten mun blogikirjoituksista varmasti käy ilmi, kai sitä kaikkeen kuitenkin tottuu. Uskon että pudotus on just siks niin raju koska on ollut aiemmin meilahden kaltaisissa paikoissa töissä, nyt tuntuu todella kun olis menty ajassa taakseppäin sinne 1800 luvulle ;-) On tää toki kokemus ollut mutta kyllä mä jopa päivittäin ikävöin suomen sairaaloihin töihin!

    VastaaPoista