16.2.2016

Verenluovutus


Sairaanhoitajana pääsee näkemään hyvinkin vakavia tapauksia, joissa verensiirto pelastaa ihmishengen kaikkien muiden toimien lisäksi. Vapaapäivänäni en miettinyt kahdesti, kun SPR:n Veripalvelu ilmoitti veritarpeesta kutsuen luovuttajia kaikista veriryhmistä. Olen luovuttanut verta nyt neljä kertaa.

SPR on etenkin viime aikoina saanut kritiikkiä osallistuessaan turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen. Tällä kertaa sama epäluottamus ulotettiin some-keskustelussa perusteitta myös verenluovutukseen. Väitettiin, että SPR tekee vapaaehtoisten luovuttajien verellä bisnestä ja että verta myydään sekä yksityisille että ulkomaille silmät kiiluen.

Ainakin Suomessa pidetään tärkeänä, että verenluovutus on vapaaehtoista, koska tavarasta maksaminen voisi johtaa samanlaisiin riskeihin kuin pimeillä elinmarkkinoilla. Sen sijaan on todellakin ymmärrettävää, että Veripalvelu laskuttaa sairaaloita saadakseen katettua toimintansa kulut. Ulkomaille viedään tai ulkomailta tuodaan harvinaisia verituotteita tarpeen mukaan, kaikki potilaan hyväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti